Національне Товариство Червонного Хреста України
Уманська міськрайонна організація
Товариства Червоного Хреста України
Черкаська область
Фотогалерея Слави
Меню сайту


Зроби свій внесок


Співпрацюймо!

Міськрайонна організація Товариства Червоного Хреста, пл. Леніна, 1, м. Умань, 20300, (04744) 3-27-90

red-cross.um@mail.ru



Статистика
catalog.red-cross.org.ua


Вітаю Вас, Гість · RSS 20.04.2024, 14:22
Головна » 2017 » Червень » 14 » 14 червня Всесвітній день донора крові
08:36
14 червня Всесвітній день донора крові

Щороку 14 червня країни всього світу відзначають Всесвітній день донора крові, заснований ВООЗ, Міжнародною Федерацією Товариства Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, Міжнародним Товариством переливання крові. «Здавайте кров. Здавайте її зараз. Здавайте її часто»-таке його гасло.

Донорство крові та її компонентів - добровільний акт
волевиявлення людини, що полягає у даванні крові або її
компонентів для подальшого безпосереднього використання їх для
лікування, виготовлення відповідних лікарських препаратів або
використання у наукових дослідженнях.

Донорська кров - це цінний ресурс як при плановому лікуванні, так і при наданні невідкладної допомоги. Завдяки їй пацієнти з небезпечними для життя патологіями можуть жити довше і мати більш високу якість життя. 
Переливання компонентів крові має життєво важливе значення при лікуванні поранених в умовах надзвичайних ситуацій будь-якого типу (природні катастрофи, аварії, збройні конфлікти і т.д.) і грає найважливішу роль при наданні акушерської допомоги.
В цьому році центральною темою заходів буде донорство крові в умовах надзвичайних ситуацій. Міськрайонна організація пропагує донорство, орієнтує молодь долучатися до благородної справи.
У будь-якій кризовій або надзвичайній ситуації природною реакцією людини є питання: «Що я можу зробити? Як я можу допомогти?". Тому в якості гасла заходів 2017 року було обране питання: "Чим ви можете допомогти?", А додатково гасло звучить так: "Здавайте кров. Здавайте її зараз. Здавайте її часто ". 
Заходи, заплановані до дня донора, ставлять за мету привернути увагу до важливості регулярної здачі крові для формування достатніх її запасів ще до того, як трапиться якась надзвичайна ситуація. 
Організатором заходів з нагоди Всесвітнього дня донора крові в 2017р. буде В'єтнам в особі Національного інституту гематології та переливання крові (НІГПК). Глобальний захід відбудеться в Ханої 14 червня 2017 року.

Служба крові, що забезпечує доступ пацієнтів до безпечної донорської крові та продуктів крові в достатньому обсязі, є однією з основних складових ефективної системи охорони здоров'я.

Студенти  ДПУ - учасники донорства                  Реферати старшокласників:"Буду донором"

Для формування достатніх запасів донорської крові на випадок надзвичайних ситуацій, в місті функціонує відділення заготівлі та переробки крові Уманської міської лікарні №3, розташоване за адресою провулок Аркаса, 4. У відділення донорської крові щорічно близько 2-х тисяч осіб добровільно приходять здати свою кров для потреб постраждалих та хворих. Є стратегічний запас донорської крові та її препаратів, який ретельно зберігається на випадок надзвичайних ситуацій, підтримується та поповнюється практично щоденно, завдяки добровільним безоплатним донорам.

Найактивніші серед них: В.В Семенчук, О.М.Нижник, В.В Мартинюк, Г.М.Поліщук, І.П. Діденко, Ю.Д. Кучеренко, С.М. Яворська та чимало інших небайдужих людей.

 Регулярно поповнюючи запаси крові, донори крові роблять велику справу для інших людей, а також допомагають собі. Адже регулярна здача сприяє оновленню крові, покращує внутрішні показники організму. Крім того, донори, які регулярно відвідують заклади переливання крові, отримують цінну інформацію про стан свого здоров'я. 
 При бажанні, донором може бути кожна людина віком від 18 до 60 років, яка веде здоровий спосіб життя, повноцінно харчується та не має захворювань, які передаються через кров. Якби кожна людина бодай один раз в житті стала донором крові, то потреби в донорській крові було б вирішено назавжди.
 З нагоди Всесвітнього Дня донора вітаємо всіх, донорів крові, хто порятунку життя і здоров’я інших людей приходить на донорський пункт. Бажаємо донорам крові та її компонентів міцного здоров’я, достатку, шани, поваги, взаєморозуміння.
 Донор дарує комусь життя і при цьому не втрачає, а навпаки –здобуває. Адже добро, яке людина приносить в світ, обов’язково повернеться до нього. Це самий простий та доступний спосіб зробити наше життя кращим, людянішим. 
 
 І. Клименко – головний лікар Уманської міської лікарні №3
 В.Чорна – голова Уманської міськрайонної організації Товариства 
 Червоного Хреста України.
На фото: відділення забору крові Уманської СПК
Переглядів: 328 | Додав: Valtntina
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Хостинг від uCoz