Національне Товариство Червонного Хреста України
Уманська міськрайонна організація
Товариства Червоного Хреста України
Черкаська область
Фотогалерея Слави
Меню сайту


Зроби свій внесок


Співпрацюймо!

Міськрайонна організація Товариства Червоного Хреста, пл. Леніна, 1, м. Умань, 20300, (04744) 3-27-90

red-cross.um@mail.ru



Статистика
catalog.red-cross.org.ua


Вітаю Вас, Гість · RSS 29.03.2024, 11:17
Головна » 2017 » Квітень » 18 » Сьогодні 99 років з часу заснування Товариства Червоного Хреста України
17:57
Сьогодні 99 років з часу заснування Товариства Червоного Хреста України

Товариство Червоного Хреста України народилося у той час, коли люди дуже потребували захисту, допомоги, співчуття. За 99 років діяльності Товариство ствердило свою гуманітарну роль у суспільстві, ставши надійною опорою та організацію, куди люди можуть звернутися за підтримкою у найскрутніші часи.

Основне завдання Товариства – сприяння органам державної влади в їх діяльності в гуманітарній сфері, захист життя людини, попередження та полегшення людських страждань під час збройних конфліктів, стихійного лиха, катастроф та аварій, надання допомоги медичній службі збройних сил і органам охорони здоров’я.

Взявши на себе з перших днів існування – з 1918 року – благородну місію турботи про здоров`я людей та їхнє благополуччя, Товариство продовжує пропагувати Основоположні принципи Міжнародного руху Червоного Хреста, а також цінності, непідвласні часу – милосердя, людяність, співчуття.

За майже вікову історію своєї діяльності Товариство Червоного Хреста України пройшло визначний шлях, насичений мільйонами благородних вчинків, спрямованих на допомогу найуразливішим громадянам та постраждалим від надзвичайних ситуацій та збройних конфліктів. Окреслимо основні віхи діяльності Товариства.

У 1918 році в Києві 18 квітня відбувся І З’їзд Товариства Червоного Хреста України. Саме ця дата є початком роботи Українського Червоного Хреста як самостійного національного товариства. У 1920-ті роки Товариство організовує тисячі безкоштовних їдалень для бідних, надає населенню мільйони продовольчих пайків.

У 1930-ті роки Червоний Хрест України мав в своїй власності 119 медичних, 206 профілактичних та дитячих закладів, четверту частину всіх протитуберкульозних диспансерів, 36 оздоровчих установ, 800 лазень, 300 фельдшерсько-акушерських пунктів, 400 аптек і магазинів санітарії та гігієни.

У 1941-1945 роках під час Другої Світової війни Товариство підготувало та відправило на фронт понад 100 тисяч медичних сестер, санінструкторів та сандружинниць. В цей час Червоний Хрест також став ініціатором безоплатного донорства. Подвиг 17 українських сестер милосердя, учасниць бойових дій відзначений медаллю імені Флоренс Найтінгейл – вищою нагородою Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Нині в Україні 23 медичних сестри увінчані цією найпрестижнішою світовою відзнакою за виняткове милосердя у повоєнний і мирний час.

У 1961 році було створено патронажну службу Товариства для медико-соціальної підтримки малозахищених верств населення.

У 1986 року більш ніж 10 тисяч активістів, членів санітарних постів і дружин Червоного Хреста взяли участь у евакуації і розселенні постраждалих від Чорнобильської катастрофи. Постраждалі отримали медико-соціальну, психологічну та матеріальну допомогу. Було розподілено 7 тисяч тон продуктів харчування, 105 тон сухого молока, полівітамінів, левотироксін.

У 1990 році за ініціативи Червоного Хреста України почала діяти комплексна Чорнобильська програма. Пересувні діагностичні бригади Червоного Хреста проводили обстеження постраждалого населення, вели просвітницьку роботу серед населення постраждалих регіонів. На підтримку гуманітарних програм для постраждалого від аварії на ЧАЕС населення Червонохрестний рух залучив понад 35 млн. доларів США.

У 1992 році Президент України видав «Указ про Товариство Червоного Хреста України», за яким воно визнається єдиним національним Товариством Червоного Хреста України на території нашої держави, уповноваженим сприяти органам державної влади в їхній діяльності в гуманітарній сфері.

У 1993 році Товариство отримало офіційне визнання Міжнародного Комітету Червоного Хреста у Женеві і стало повноправним членом Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. У 2002 році був прийнятий Закон України «Про Товариство Червоного Хреста України», яким регулюється діяльність Товариства Червоного Хреста України, визначається його правовий статус та правові засади діяльності.

З 2013 року Товариство працює в особливому режимі. Створено загони швидкого реагування для надання допомоги постраждалим під час громадського неспокою, особливо в Києві, Харкові, Донецьку, Луганську, Дніпропетровську, Херсоні, Одесі, Миколаєві, Вінниці і Вінницькій області. Товариство зосереджує роботу на наданні допомоги постраждалим і переміщеним особам із зони збройного конфлікту та Криму, а також продовжує допомагати вразливим категоріям населення. За період 2014 р. – 1 квітня 2017 р. Товариством була надана гуманітарна підтримка постраждалим від збройного конфлікту на сході України на загальну суму близько 500 млн. грн. (продукти харчування, одяг, взуття, предмети побуту, ремонт будинків, засоби гігієни, медикаменти, лікування, оздоровлення), в тому числі – медичним закладам, де перебувають на лікуванні поранені внаслідок збройного конфлікту, на суму близько 85 млн. грн.

Сьогодні Товариство Червоного Хреста України визначило та реалізує такі пріоритетні напрямки діяльності: надання медичної, соціально-побутової, матеріальної та іншої допомоги одиноким малозабезпеченим ветеранам та інвалідам війни і праці, хворим громадянам похилого віку, дітям-сиротам, багатодітним неповним сім`ям, мігрантам, біженцям, внутрішньо переміщеним особам, що постраждали внаслідок подій у Криму і військового конфлікту на сході України та надзвичайних ситуаціях природнього і техногенного характеру, проведення санітарно-просвітницької роботи, немедичного догляду хворих на туберкульоз і ВІЛ/СНІД, розвиток волонтерського руху, пропаганда основних положень міжнародного гуманітарного права та інші. Зі світом діяльності за 2016 роком можна ознайомитися за посиланням: redcross.org.ua/2017/03/summaries.

Джерело: http://redcross.org.ua/2017/04/99-rokiv-gumannosti

 

Переглядів: 356 | Додав: Valtntina
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Хостинг від uCoz