Національне Товариство Червонного Хреста України
Уманська міськрайонна організація
Товариства Червоного Хреста України
Черкаська область
Фотогалерея Слави
Меню сайту


Зроби свій внесок


Співпрацюймо!

Міськрайонна організація Товариства Червоного Хреста, пл. Леніна, 1, м. Умань, 20300, (04744) 3-27-90

red-cross.um@mail.ru



Статистика
catalog.red-cross.org.ua


Вітаю Вас, Гість · RSS 25.04.2024, 21:08
Головна » 2015 » Січень » 27 » Неправомірне використання символіки Червоного Хреста
13:27
Неправомірне використання символіки Червоного Хреста

Товариство Червоного Хреста України постійно проводить моніторинг дотримання положень Закону України «Про символіку Червоного Хреста, Червоного Півмісяця і Червоного Кристалу в Україні» (далі Закон). Останнім часом ми спостерігаємо порушення Закону волонтерськими формуваннями, які проводять свою діяльність в зоні антитерористичної операції. Мова йде про використання символіки Червоного Хреста на транспортних засобах цих формувань, їхніми волонтерами у військовій уніформі і часто зі зброєю, які не відносяться до Товариства Червоного Хреста України чи медичної служби Збройних Сил України. На ці  порушення Закону звертали нашу увагу і представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста, які остерігаються дискредитації та нівелювання захисної функції емблеми Червоного Хреста.

Згідно із Законом України «Про символіку Червоного Хреста, Червоного Півмісяця і Червоного Кристалу в Україні» від 8 липня 1999 року порядок та умови використання і захисту символіки Червоного Хреста і Червоного Півмісяця на території України встановлюються відповідно до вимог Женевських конвенцій 1949 року, учасником яких є Україна.

За Законом право на використання емблеми у вигляді червоного хреста належить Товариству Червоного Хреста України та медичній службі Збройних сил України під час здійснення своєї діяльності.

З метою виконання міжнародних договірних зобов’язань у цій сфері, Уряд України ратифікував Женевські конвенції та Додаткові протоколи до них, що є основними документами міжнародного гуманітарного права, таким чином підкресливши важливість приєднання до міжнародної спільноти у сфері захисту людського життя та гідності.

Важливо зауважити, що знаки Червоного Хреста, Червоного Півмісяця та Червоного Кристалу були створені як символи милосердя та співчуття з метою захисту  медичного персоналу та поранених бійців на полі бою. А незаконне використання символіки призводить тільки до непорозумінь та дискредитації емблеми червоного хреста. Тому вкрай необхідно всіляко запобігати випадкам незаконного використання емблеми, особливо в силу того, що жертви, для яких ця емблема була створена, при неповажному ставленні до неї постраждають у першу чергу.

Неправомірне використання Червоного Хреста не тільки дискредитує емблему Червоного Хреста, але й наносить значний збиток іміджу Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця та Товариства Червоного Хреста України, тим самим виявляючи неповагу до усіх представників Міжнародного руху Червоного Хреста та Червоного Півмісяця, що здійснюють свою діяльність на території України, та безпосередньо самому Уряду держави, ставлячи під сумнів виконання міжнародних зобов’язань.

© Товариство Червоного Хреста України

Переглядів: 578 | Додав: Valtntina
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Хостинг від uCoz